top of page
stari brojevi Fame - iskorišteno.jpg

Povijest novinarske grupe I. gimnazije

Novinarska grupa Prve gimnazije ima bogatu tradiciju. Sve je započelo 1995. godine, zahvaljujući, kako to obično i biva, skupini entuzijasta.


Naime, učenici tadašnjeg 3. c razreda odlučili su, uz blagoslov svoje razrednice, prof. Olge Granić, pokrenuti školske novine. Pod uredničkom palicom učenice Mare Marasović u siječnju 1996. godine izlazi prvi broj naše FAME, školskih novina koje će obilježiti život generacija što slijede.

Posebno smo ponosni na činjenicu da su od samih početaka uvijek učenici bili glavni urednici, a profesori – voditelji novinarske grupe tek savjetnici i lektori. Od 1998. godine voditeljica je novinarske grupe, uz kraće stanke,  prof. Svjetlana Volarević.


Kao glavni urednici dokazali su se brojni učenici: Agata Šakić, Dora Baras, Vanesa Božinović Karauz, Jure Jerić, Mislav Vušković, Maja Rogulj, Marija Paleško…


Veseli nas i podatak da je novinarska grupa naše škole uvijek imala mnogo članova (30-ak) te da je atmosfera na našim sastancima u školskoj knjižnici često podsjećala na onu u “ozbiljnim” redakcijama dnevnih novina.

Posebno su bili dinamični oni sastanci na kojima smo birali novog glavnog urednika (početkom svake šk. godine). Prijaviti su se mogli svi zainteresirani članovi pod uvjetom da su trećaši ili četvrtaši. Oni su pred ostalim članovima trebali predstaviti svoj program, tj. svoju viziju novog broja Fame. Pobjeđivao je, naravno, kandidat s najviše glasova.

Tijekom godina smo se usavršavali, grafički dotjerivali (Hvala prof. Ganza-Čaljkušić) i mijenjali sa željom da uvijek budemo aktualni i zanimljivi, a istovremeno svoji i prepoznatljivi.


Brojna sudjelovanja na državnim razinama LiDraNa i pozitivni komentari struke pokazuju nam da smo na pravom putu.

I dok pripremamo prvo digitalno izdanje naše Fame, s ponosom se prisjećamo svih proteklih papirnatih izdanja…

O nama: About
Povijest novinarske - iskorišteno.jpg
O nama: Image
bottom of page