top of page
  • Jana Sirić Podrug

Behind the scenes: snimanje videonajave za Noru

Nije baš riječ o holivudskoj produkciji, ali vjerojatno je jednako truda uloženo i, sigurna sam, dvostruko više zabave.




Članovi filmske grupe naše škole pod vodstvom prof. Suzane Čajić, koja je i idejna začetnica projekta, tri su tjedna proveli u pravom filmskom okruženju snimajući videonajavu knjige Nora.


Iako bez budžeta, uspjeli smo osmisliti predivne kostime i scenografiju, što je cijelo iskustvo činilo još uzbudljivijim. Sa snimanjem smo započeli 23. studenog 2021. kada su nam ljubazni djelatnici Hrvatskog doma ustupili prostor. Tijekom sljedećih dana radili smo vrijedno i predano, ponekad smo i 7 sati bili na setu. Kako su kostimi uključivali i neobične korzete i duge haljine koje je bilo teško odjenuti, nismo ih skidali tijekom pauza. Ne možete ni zamisliti reakcije prolaznika dok smo tako odjeveni šetali gradom u potrazi za hranom… Ljudi su nas gledali s tri upitnika nad glavom, a to nam je dalo još veći poticaj da paradiramo tako i po Konzumu i do ćevapa u Pauline.


Tijekom svih dana snimanja atmosfera je bila genijalna... U jednom bismo trenutku sjedili na stepenicama i razgovarali, u drugom snimali ili okupljeni oko kamere komentirali isječke. Pojeli smo definitivno previše slatkiša i ponavljali scene po 20 puta da sve bude savršeno (što je našu redateljicu izluđivalo jer i nije bilo dovoljno vremena). Pravi je prizor za pamćenje tih dana bila i naša garderoba- na podu su bile bačene haljine, kućice za lutke, bomboni, lampe, lutkice, šminke, šeširi… Ne znam čega nije bilo!


Baš kad smo mislili da smo konačno završili snimanje, sjetili smo se da smo zaboravili snimiti još jednu scenu pa smo sve morali ponovno montirati...





Uglavnom, sve je dobro završilo. Svi smo jako zadovoljni svojim radom. Ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo i nadam se da će se uskoro ponoviti. A za sve je bila potrebna samo dobra ideja i jedna mala grupa talentiranih ljudi. Njihova su imena: Paula Maretić kao Nora, Petar Burazin (Helmer), Petra Skejić (Gđa Linde), Cvita i Niko Čajić te Toma Podrug (djeca Nore i Helmera), Jana Sirić Podrug (naratorica), redateljice Ana Šimundić i Laura Parčina, scenaristice Naomi Bremec i Jana Sirić Podrug, kamerman Krešimir Milas (učenik Ekonomske škole) te Tonina Arapov i prof. Josipa Vujčić (kostimi i šminka).

Post: Blog2 Post
bottom of page