top of page
  • Adrian Jakir

Sve ceste vode u Rim

Vječni je Grad svjedok povijesti. Svojim spomenicima i trgovima nudi nam duh prošloga vremena koji se baš na njegovim ulicama prirodno spaja sa sadašnjošću. Rim je veliki muzej na otvorenom i stoga tradicionalna destinacija brojnih učenika, studenata i turista. Među njima su tradicionalno i učenici naše škole.


Prva talijanska postaja na našem putovanju bio je Assisi. Tamo smo proveli dan razgledavajući crkve, trgove, katedrale i lutajući ulicama staroga grada. Imali smo čast razgledati kripte u bazilici sv. Franje Asiškog gdje se i danas nalaze ostatci svetaca.

Prva cesta prema Rimu dovela nas je do bazilike sv. Pavla izvan zidina. Tu smo svjedočili prekrasnoj mramornoj arhitekturi obloženoj zlatom, realističnim kipovima svetaca i zidovima ukrašenim freskama. Oduševila nas je veličina, moć i bogatstvo takve građevine. Ne smijemo zaboraviti ni crkvu sv. Jeronima u kojoj se redovito održavaju mise na hrvatskom jeziku. Imali smo čast slušati jednu od njih, a neki od mojih kolega čak su čitali psalme.


Zasigurno jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Rima jest svjetski poznati Koloseum u kojem su se održavale utrke, gladijatorske bitke i razne drugi javni događaji. Iako je danas u ruševnom stanju, i dalje pokazuje svoju nekadašnju moć i slavu. Bez tračka sumnje doista je bio impresivan, no vjerujem kako su neki od nas možda očekivali nešto više jer je ipak jedna od najhvaljenijih svjetskih znamenitosti.


U nekoliko koraka, prelaskom Anđeoskog mosta, iz Rima smo prešli u novu državu - Vatikan. Iako svojom veličinom ponosno drži titulu najmanje države na svijetu, Vatikan je slavan po svojim crkvama i religijskoj važnosti. Naše razgledavanje započelo je obilaskom bazilike sv. Petra za koju se smatra da je najvažnija kršćanska crkva. Bazilika je poznata po svojoj raskošnoj kupoli s koje je pogled na Trg sv. Petra i okolicu jedinstven. Premda je sam uspon uz bezbrojne stube do vrha katedrale mnoge pošteno izmorio, svi se slažu da je pogled vrijedan uloženoga truda…


Naša sljedeća destinacija bili su Vatikanski muzeji kroz koje nas je proveo vrlo entuzijastičan vodič. Pokazao nam je stotine veličanstvenih portreta, fresaka, mramornih i brončanih kipova, antičkih karti te autoportreta slavnih umjetnika poput Michelangela. Svi smo nakon toga bili umorni, naše misli fokusirane na odmor te neki topli obrok.


Lokalitet do kojega smo nakon toga otišli bio je Panteon koji je bio hram svih rimskih bogova, no kasnije je pretvoren u crkvu sv. Marije od mučenika. Danas je poznata turistička destinacija. Trg ispred Panteona krasi Fontana del Pantheon, na kojoj se nalazi obelisk. To naravno nije jedina fontana u Rimu, jer ipak nije nazvan gradom fontana uzalud. Zasigurno najpoznatija i najimpresivnija fontana jest Fontana di Trevi koju krasi skulptura Neptuna. Ona privlači horde turista ne samo zbog svoje ljepote, već i legende prema kojoj onaj tko u nju ubaci dva novčića preko ramena, ima priliku zaželjeti dvije želje, jednu osobnu i jednu koja osigurava povratak u Rim. Također jedna od poznatijih fontana koju smo obišli jest Fontana de Bernini, poznata i kao Fontana četiriju rijeka. Posljednja fontana koju smo obišli bila je Fontana della Barcaccia. Nalazi se pokraj Španjolskih stuba na trgu Piazza di Spagna.

Via del Corso najpoznatija je od 3 važne rimske ulice. U njoj se nalaze brojne trgovine i restorani tako da su svi šopingholičari došli na svoje.


Ovo je putovanje bilo puno prepreka i iskušenja, no obogatilo nas je novim iskustvima i uspomenama koje ćemo čuvati cijeli život. Zasigurno nam nije žao što smo pratili ceste do Rima, no cesta koju smo najviše iščekivali upravo je ona koja nas vodi u naše najmilije krajeve. U naš dragi Split.

Post: Blog2 Post
bottom of page