top of page
  • Anna Marija Vartapetova

Kako prikazivanje droga u serijama utječe na mlade?

Droge i konzumiranje droga tema je koja se posljednjih nekoliko godina pojavljuje u mnogim filmovima i serijama. Među njima najpoznatije su Breaking Bad, Euphoria, Ozark, Pulp Fiction…Postavlja se pitanje podižu li te serije svijest o štetnosti droga i ovisnosti ili ih prikazuju kao nešto normalno. U ovom članku pokušat ću odgovoriti provodi li se u nekim serijama i filmovima tzv. glamurizacija droga i ovisnosti.




Istraživanja navode da se u komedijama često uz likove i zaplet radnje vežu alkohol i duhan. Teške droge, poput kokaina i heroina, najčešće su prisutne u kriminalističkim i akcijskim serijama. Primarna svrha svih serija i filmova jest da nas zabave. S tim se ciljem izvrće slika stvarnosti kako bi odgovarala radnji filma. Dolazi do toga da je droga prikazana kao nešto zabavno, pozitivno i normalno. Rijetko se prikazuju negativni učinci koje droge imaju na zdravlje pojedinca. Popularizacija zloupotrebe droge može mladima poslati poruku da konzumiranje droge i alkohola s 14 i 15 godina ne donosi nikakve negativne posljedice.




Breaking Bad

S druge strane, ne prikazuje svaka serija uljepšanu sliku ovisnosti. Jedan je od najboljih primjera serija Breaking Bad. Može se vidjeti jasan kontrast između Waltera Whitea i Jessea Pinkmana, članova dueta koji proizvodi metamorfin. Walter se osjeća krivim jer je prekršio zakon dok Jessea progone užasne stvari koje je učinio ljudima kako bi zadržao poziciju na tržištu. Ova serija ne veliča životni stil Waltera Whitea, no on normalizira ideju metamorfina u društvu koje inače možda nema pojma o tom mračnom svijetu.


Girl interrupted

Također mnogi filmovi prikazuju alkohol kao dio svakodnevnice koja ne utječe na radnju i glavni lik. Girl interrupted savršen je primjer takvog filma. Njegova poznata uvodna rečenica glasi ,,Maybe I was just crazy, or maybe it was the 60's or maybe I was girl, interrupted.'' Ovaj film ne prikazuje samo borbu tinejdžerice za razumijevanje vlastite mentalne bolesti, već prikazuje i utjecaj drugih na naše viđenje sebe, kao i utjecaj drugih na naše ponašanje i naš pogled na svijet. Precizno i detaljno dočarano je društvo 60-tih godina 20. stoljeća. Tinejdžeri u to vrijeme ne vide nikakvu sramotu u pušenju, psovanju i, najvažnije, u konzumiranju alkohola i droge. Susanna se često može vidjeti kako puši s ostalim pacijenticama. Rijetko možemo vidjeti ikoga od njih bez cigarete. U pokušaju samoubojstva ona miješa alkohol s tabletama. Pacijentice uzimaju droge jedna od druge u zamjenu za razne usluge. U jednom dijelu Susanna u svojem dnevniku detaljno objašnjava korištenje droga. Spominje kako je Thorazine bio često korišten lijek. Na djevojkama su iskorištene sve vrste droga kako bi bile poslušne. To je bilo vrijeme kad se mentalno zdravlje liječilo samo tabletama. Tama ovog filma savršeno je prikazana i zvučnim efektima. 'Girl interrupted' jasno se fokusira na negativne učinke droge. Također pokazuje kako društvo tog vremena ignorira negativne posljedice i prihvaća droge kao dio svakodnevnice. U ovom se filmu više od svega moglo vidjeti koliko droge utječu na mentalno zdravlje pojedinca.


Hillbilly Elegy

Postoji još jedan medijski zanimljiv pristup temi droga. Droge se povezuju i sa siromaštvom. Film je koji to najbolje prikazuje - Hillbilly Elegy. Baziran je na knjizi Hillbilly Elegy koju je napisao J. D. Vance. Ovaj je film autobiografska šetnja kroz život čovjeka koji je odrastao u siromaštvu. Unatoč teškom djetinjstvu, izvukao se iz siromaštva. Ulazi u dubinu teme ovisnosti o drogama i života u siromaštvu. Vance je odrastao živeći sa svojom majkom koja je ovisna o opioidima. J.D Vance prikazao je tužnu istinu, a to je da se obitelji poput njegove mogu pronaći diljem Amerike. Problem je u tome što se takve obitelji smatraju normalnima. Mnoga djeca koja su odrasla u takvim obiteljima reagiraju na droge drugačije od ostalih. Također je veliki problem što djeca dolaze u kontakt s drogom u ranoj dobi.


Euphoria

Nedavno popularna serija Euphoria fokusira se na temu droga i nasilja među srednjoškolcima. Pokazuje negativne učinke ovisnosti o drogama. Međutim, neke stvari vezane uz droge prikazane su previše detaljno, a nisu presudne za radnju serije. Neki tvrde da su ti detalji dobri jer je bolje da tinejdžeri vide te negativne posljedice na ekranu nego da ih osjete na vlastitoj koži. S druge strane, neki vjeruju da prikazivanje ovakve vrste ponašanja kao uobičajene i normalne može dovesti do porasta broja tinejdžera koji konzumiraju drogu. Važno je napomenuti da serije poput Euphorije pomažu onima koji prolaze kroz probleme povezane s drogama. Pomažu im tako što se osjećaju manje usamljeno i potiče ih na razgovor o tome s čime se bore.


Moć manipulacije

Ovo su neki od mnogih načina kako se pristupa temi droga i ovisnosti o njima u serijama i filmovima. Važno je educirati mlade o razlikama između stvarnosti zlouporabe droge i medijskog prikazivanja. Glamuriziranje droge i nerealno te uljepšano prikazivanje ovisnosti opasno je. Ako se droge prikazuju kao nešto što je popularno u društvu, može se promijeniti i stav mladih o drogama. Serije su uvijek tu da nas zabave, ali ponekad imaju i moć manipulacije. Stoga je važno imati svoje osobno mišljenje i ne treba dopustiti da serije i moderno društvo upravljaju našim odlukama.



Post: Blog2 Post
bottom of page