top of page
  • Kristina Ćuk

Kiki Smith u Galeriji umjetnina

Bez obzira što mnogima ime Kiki Smith vjerojano zvuči kao "neka naša koja se udala za Amerikanca", Smith je dobro znano i priznato ime u svijetu moderne umjetnosti.



Kiki Smith rođena je u Nünbergu 1954. godine, (u horoskopu Vodenjak) i svoje je radove već izlagala u svjetskim metropolama, a prošle godine i u Zagrebu.


Izložba Kiki Smith trenutno je postavljena u splitskoj Galeriji umjetnina te su je učenici 2.e u pratnji razrednice i dvije maturantice ljubiteljice umjetnosti razgledali uz stručno vodstvo.

Rad Kiki Smith inspiriran je promjenama i odrazima života u vremenu i prostoru, a posebno se bavi odrazom žene u njezinim vlastitim očima. Sva njezina djela nose pečat specifičnih osobnih iskustva i prisjećanja iz djetinjstva kao na primjer instalacija "Vrane", tj. "Gavranovi", (umjetnica sama mijenja ime). Ona prikazuje uginule ptice koje je vidjela ispred obiteljske kuće nakon ekološke katastrofe. Tu su i tri portreta "stare Kiki", to jest njezine mladenačke vizije buduće sebe. Spoiler: Danas ipak izgleda bolje nego što se bila naslikala.


Autoričino najpoznatije djelo jednostavna je, ali izrazito realistična skulptura odljevena iz jednoga komada koja prikazuje ženu kako sjedi na tlu.


Poglede su mamile i glomazne tapiserije s prikazima životinja i ogoljenih ljudskih tijela rađene jacquard tehnikom.


Uz radove Kiki Smith u galeriji su u istom postavu izložena i tematski povezana djela hrvatskih autorica poput Jagode Buić (koja je između ostalog napravila i "Ružu vjetrova" na Zapadnoj obali). Vidjeli smo njenu neobičnu tapiseriju kroz koju vezenje, aktivnost vjerne Penelope, iskorištava kao tehniku da prikaže kako tapiserije, kao ni žene, ne moraju biti krhke, nježne i podatne. Izloženi su i radovi Nevenke Arbanas, Dubravke Babić, Marte Ehrlich, Ksenije Kantoci, Nives Kavurić Kurtović, Milena Lah, Aliete Monas Plejić, Neli Ružić, Marije Ujević Galetović i Vlaste Žanić.


Suvišno je secirati umjetnost; nije nužno analizirati položaj i dinamiku statičnih skulptura, preklapanje boja na djelima i simboliku oblika kako bi umjetničko djelo doprlo do nas. Činjenica je da Kiki Smith, kako prema sudu kritike, tako i sudeći po reakciji publike, vrijedi vidjeti. Možemo zaključiti da u njezinim djelima sigurno "ima nešto", a što je to "nešto", na vama je da sami otkrijete u Galeriji umjetnina.


Nakon obilaska, inspirirani tapiserijama i umjetnošću, sudionici školskog projekta "Opleti!" i njihove profesorice iskoristili su sunčan dan za kukičanje u atriju GALUM-a.


FOTO: Kristina Ćuk
Post: Blog2 Post
bottom of page