top of page
  • Nina Vukušić

Mentalno zdravlje mladih

Mentalno je zdravlje mladih iznimno važna tema o kojoj se u posljednje vrijeme, zbog svega što smo proživjeli i još uvijek proživljavamo u protekle 2-3 godine, nešto više govori i piše.



Budući da je riječ o problemu koji bi mogao imati dalekosežne posljedice, odlučili smo mu i mi u Fami pristupiti ozbiljno i odgovorno. Istraživali smo, čitali, slušali, razgovarali i s vršnjacima i sa stručnjacima….


Pod mentorstvom i prema uputama naše školske psihologice Sonje Vedrane Runjić učenici trećih razreda proveli su niz istraživanja rezultate kojih su predstavili i na ovogodišnjem Festivalu znanosti.


Nakon više od 10 godina u našoj je školi ponovo nastala i radijska emisija. Mentorica i voditeljica prof. Suzana Čajić sa skupinom je vrijednih učenika snimila izvrsnu radijsku emisiju o mentalnome zdravlju mladih koja je predstavljala našu školu na ovogodišnjem LiDraNu.


Mentalno se zdravlje definira kao psihičko blagostanje u kojem svaka osoba ostvaruje svoje potencijale, suočava se i pokušava nositi sa svakodnevnim životnim izazovima i može kvalitetno i produktivno raditi i doprinositi svojoj zajednici. Nažalost, mnogi se, pogotovo mlađa populacija, ne mogu izboriti sa svakodnevnim problemima. Mladi su često opterećeni utjecajima okoline, posebno u školskom okruženju, a sve dodatno otežavaju lažne idilične slike na društvenim mrežama. Kad su problemi i poteškoće preveliki, potrebno je skupiti hrabrost i potražiti pomoć svojih bližnjih, ali i stručnjaka. Statistika je, nažalost, porazna. Više od 9 milijuna djece i mladih u Europi živi s nekim od mentalnih poremećaja kao što su anksioznost, depresija, ADHD, poremećaji prehrane, ponašanja…


Zato je važno zauzeti se za sebe i pronaći vrijeme za aktivnosti koje nas vesele, vrijeme za opuštanje i druženje s dragim ljudima. A prije svega trebamo prihvatiti sebe takvima kakvi jesmo te isto tako prihvaćati i druge.


ILUSTRACIJA: Iva Guić, 1. f
Post: Blog2 Post
bottom of page