top of page
  • Leona Nora Kramarić

Međunarodno natjecanje u debati: Winter Holiday Open

Kada sam se krenula baviti debatom, nisam ni pomišljala o svjetskim listama.



Moje sugovornice Petra Bakota, Marija Hrstić i ja započele smo naše debatno iskustvo s državnim turnirom čiji su nam rezultati dali dovoljno motivacije za povratak tim istim listama. Krenule smo ispočetka, međužupanijskim natjecanjem. Atmosfera je bila pomalo stresna i natjecateljska, ali samo okruženje i format bili su nam već dobro poznati.


Postigle smo uspjeh od 4 pobijeđene debate od mogućih 6 što nas je i plasiralo na državnu razinu natjecanja. Mislile smo da je ovo bio vrhunac našeg iskustva. Složile smo se nastaviti debatirati i nadolazeću školsku godinu, više iz zabave i učenja o novim temama, nego iz natjecateljskih potreba koje su nas privukle prvi put. I tako je započela nova školska godina i došla je lista o budućim turnirima. Na listi se nalazio Winter Holiday Open, turnir na internacionalnoj razini ili kako ga mi zovemo WHO. Pripreme za natjecanje izgledale su nešto drukčije od onih prijašnjih. Za početak nam se pridružio još jedan član, Marko Marijan Pleić iz Prirodoslovne škole.


Vremenski je bilo isto, mjesec dana pripreme, ali najveća je razlika bila ta što smo se spremali na engleskom jeziku. Iz ovog smo razloga imali dodatne vježbe i pripreme, iako svi u timu tečno govore engleski. Paralelno s vježbama govora, spremali smo ne jednu, već dvije teze; prva koja zagovara razdvajanje dominantnih političkih stranki unutar zemalja u razvoju te druga koja smatra da ako zamislimo da već postoji, tehnologija genetskog inženjerstva može učiniti čovjeka otpornim na posljedice klimatskih promjena. Natjecanje se održalo 11. i 12.prosinca, još jednom na Zoom pozivu unutar moje sobe, s kojom je tim Braća već dobro upoznat. Započeli smo rano ujutro s pripremljenom tezom. Vladala je teška nervoza prije prvog govora, ali toliko uzbuđenje kada smo vidjeli da debatiramo protiv Indijaca ili Finaca, a pogotovo Singapuraca koje smatramo najboljima u svijetu. Možete samo zamisliti koliko smo bile sretne kada smo izgubile od toliko dobrih debatanta, cijelu debatu smo provele na rubu stolice od same kvalitete svih govora, i naših i njihovih. Osim pripremljenih teza imale smo i dvije adhoc teze.


Nakon dva dana stresa, zabave i rasprave postigli smo uspjeh od 3 pobijeđene debate od 6. Za prvi put i samu razinu natjecanja, ovo je bilo i više nego očekivano. Bili smo presretni i ponosni te smo jedva čekali završnu listu koja će biti dokaz da je tim Braća dobio svoje mjesto na svjetskoj listi srednjoškolskog natjecanja u debati. Od otprilike 100 debatnih timova, ponosni smo reći da smo bili 36., a na individualnoj razini od malo više od 400 natjecatelja, osobno sam zauzela 92. mjesto, tj.mjesto unutar 1/4 najboljih srednjoškolskih govornika svijeta.


Osim što nam je ovaj turnir pružio status na svjetskoj razini, omogućio nam je susret sa svijetom s kojim do tad nismo bili upoznati. Naučile smo o novim temama, gradile smo osobna i grupna iskustva te smo se na kraju dana za nagradu počastili pizzom.

Post: Blog2 Post
bottom of page